حجت الاسلام والمسلمین مهدی سلیمانی تبار امام جمعه شهر مشهد اردهال در گفتگو با خبرگزاری «حوزه» در اصفهان پیرامون مراسم سنتی مذهبی قالی شویان فین کاشان و اردهال که منتسب به این دو منطقه است و فلسفه آن که همه ساله در دومین جمعه مهرماه با حضور گسترده مردم برگزار می شود، گفت: گروهی از مردم فین کاشان به سرپرستی عامربن ناصر فینی در مدینه خدمت حضرت امام باقر علیه السلام می رسند و تقاضای مُبلغ و مروج دینی می کنند، ایشان فرزند ارشد خود و برادر امام صادق(علیه السلام) به نام علی بن باقر(ع) را به منطقه کاشان و فین اعزام می کنند.
امام جمعه شهر مشهد اردهال افزود: علی بن باقر(ع) پس از عزیمت به کاشان، در مسجد منطقه فین اقامه جماعت و جمعه برگزار می کردند و در طی دو سه سالی که آن جا بودند، تابستان ها به اردهال می آمدند و به ارشاد و هدایت مردم منطقه می پرداختند ودر بین مردم نیز محبوبیت زیادی پیدا کردند.
وی ادامه داد: حاکم اردهال که از عمال بنی امیه بود خبر حضور ایشان را به حاکم قزوین می رساند و او یک لشکر4000 نفری را از قزوین اعزام می کند و پس از سه روز جنگ نابرابر آن حضرت را در محلی که نزدیک محل دفن ایشان به شهادت می رسانند و حدود100 نفر از مردم خاوه نیز که به یاری ایشان شتافته بودند در رکاب ایشان به شهادت می رسند.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: اهالی فین نیز که دیر خبر دار می شوند و برای یاری آن حضرت می شتابند وقتی می رسند که سپاه دشمن سر از بدن آن حضرت جدا کرده است، لذا بدن بدون سر ایشان را در قالی سجاده ای تشییع می کنند و پس از غسل دادن در نهر آبی، به خاک می سپارند.
به گفته حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی تبار از آن سال تاکنون، در جمعه دوم مهرماه هر سال به یاد حوادث مربوط به شهادت سلطان علی بن باقر(ع) مراسم قالی شویان که تشریفات خاصی هم دارد با همکاری اهالی خاوه و فین برگزار می شود.
امام جمعه شهر مشهد اردهال یادآور شد: این مراسم بیش از هزار سال قدمت دارد و 15 نسل این مراسم به صورت پیوسته سینه به سینه ادامه داشته است.همچنین این مراسم سنتی – مذهبی، ثبت یونسکو هم شده است.